POLETARCI I VUČIĆI
Savršeno barataš borilačkim vještinama i misliš da možeš spasiti princezu od zmaja? Znam da si gledao Shreka i da oduvijek sanjaš postati vitezom! Misliš da si stvorEN baš za to? Ili si se oduvijek željeLA okušati u letenju na metli ili čak spravljanju čarobnih napitaka?
Imamo savršeno mjesto za tebe!
Na prostoru 10. Smotre SIH–a nalazit će se veliki viteški logor izviđačkih udruga gdje će drevni običaji ponovno zaživjeti.  Želiš saznati kako se bori vitez ili koliko brzo bježi vještica?? Dođi i zaviri u povijest drevnog grada Ozlja i sigurno ćeš pronaći nekoliko odgovora. Kamanje i okolica vrvjet će vitezovima i vješticama, vilama i divovima, a duh Srednjeg vijeka moći će se vidjeti, čuti, osjetiti i namirisati.
Moći ćeš pomoći Regoču i Kosjenki spasiti selo i čak sudjelovati u viteškom turniru i tako pokazati svoju snagu.  Saznat ćeš ponešto o omiljenim igrama vještica i moći ćeš plesati s vilama. Odluka je samo na tebi.
Kako sudjelovati? Lako! Trebaš samo doći na Smotru SIH-a i tako zaviriti u prošlost. Vidimo se 🙂


IZVIĐAČI I ISTRAŽIVAČI
Svima su poznata svjetska čuda. A kada bi vas netko zamolio da nabrojite izviđačka čuda, na što biste prvo pomislili?…
Razni su svjetski stručnjaci kroz sve periode postojanja sastavili nekoliko popisa čuda: od veličanstvenih čovjekovih postignuća u arhitekturi i građevinarstvu do čuda prirode. U današnjem svijetu brzog napretka postoji hrpa čudesnih stvari, ali one najčudesnije zapravo ne primjećujemo.
Na svakom logoru, na svakome izletu, ali i svakoga dana izviđači žive ovih 10 izviđačkih čuda. Izviđači sudjeluju, doživljavaju, istražuju, pomažu, stvaraju, grade, uče, preživljavaju, otkrivaju, usavršavaju….
Izviđačka čuda možda nisu opipljiva, ali u svijetu u kojem živimo potrebno ih je učiniti uočljivima. Stoga se uključi u radionice, igre i izazove unutar programa Smotre i zajedno s nama pokaži svima da čuda postoje i da si ti dio ove čudesne priče.
A što smo konkretno uvrstili u program izazova i radionica za izviđače i istraživače?
– pionirstvo (izrada patenata opće namjene)
– prva pomoć
– topografija i orijentacija (osnove), geo cache
– prehrana u prirodi, raspoznavanje biljaka
– preživljavanje (izrada zaklona)
– igre izviđanja i traganja
– aktivnosti na vodi (izrada splavi, plivanje)
– astronomija (promatranje noćnog neba teleskopom)
– …


NATJECANJA TIJEKOM SMOTRE
Misliš da tvoja patrola najbrže diže šator, veže čvorove ili pali vatru? Lako je živjeti na staroj slavi, ali prašina se već skuplja, a novi pehar sjaji i čeka baš tvoju ekipu.
Prijavite se na Državnu izviđačku olimpijadu i pokažite svima da ste najbolji!
Izviđačkog si uzrasta i pripremio si navijačke rekvizite, uvjeren kako ćeš na olimpijadi moći sudjelovati samo bodreći istraživače svojeg odreda? Razmisli ponovno! Organizirat ćemo i mini olimpijadu za izviđače na kojoj će i oni moći odmjeriti svoje snage. Dvije su discipline koje, nažalost (ili na sreću), neće biti dio mini olimpijade, a to su Morze i cijepanje oblica. Sve ostalo čeka na vas. Dakle, sakupi ekipu iz odreda i trk na online prijave na stranici Smotre.
I ne zaboravi, olimpijada će se održati u subotu, pa na njoj mogu sudjelovati i ekipe koje ne sudjeluju na Smotri. Detalji o cijeni i mogućnostima dolaska na olimpijadu zainteresiranih ‘vanjskih’ ekipa uskoro će biti objavljeni na stranicama Saveza.
A kada padne noooć, na natjecanje ću poooć, … mislite da smo zaboravili na noćno orijentacijsko natjecanje. Nismo J Međutim, vodite računa kako je noćno natjecanje samo za istraživače.


SPORTSKE AKTIVNOSTI
Pripremili smo mnoštvo sportskih susreta i aktivnosti. Prvi i najvažniji je turnir u scoutballu stoga je već krajnje vrijeme za psihofizičke pripreme.
Organizirat ćemo i turnir u nogometu, a pobjednička ekipa suprotstavit će se lokalnom nogometnom klubu Vrlovka. Pretpostavljamo da će izviđačka ekipa imati većinsku publiku. Ni graničar nismo zaboravili.
Želja nam je uspješno provesti i natjecanja u košarci, odbojci, badmintonu, boćanju, beli, remiju, … no javlja nam se problem svima znan pod imenom VOLONTERI. Ukoliko imate potrebna znanja (pravila određene sportske aktivnosti), i/ili opremu (npr. mreža za odbojku, stol za stolni tenis i sl.) i planirate to ponijeti sa sobom na Smotru, javite nam se. Možete pomoći programskom timu te organizirati sportski susret. Programski tim, cijela uprava Smotre, ali najvažnije, naši mladi sudionici zbog kojih sve ovo i radimo bit će vam neizmjerno zahvalni, jer ćemo im program učiniti zanimljivijim i raznolikijim.
Ukoliko ne uspijemo prikupiti dovoljan broj volontera za organizaciju, vođenje, suđenje i sl, aktivnosti neće moći biti održane. Stoga, pomozite.


ZABAVA
Imaš neki poseban talent? Lijepo pjevaš? Znaš imitirati poznate ličnosti? Plešeš tako da gledateljima zastaje dah? Pripremi se jer ćemo organizirati veliki izviđački spektalk zvan „Izviđači traže zvijezdu“. Ne zaboravi ponijeti rekvizite na Smotru jer možda si ti iduća izviđačka zvijezda.


JAČI ČUVA SLABIJEGA …

… da, to jako dobro znamo i poštujemo. A sada je došlo vrijeme da to i pokažemo. Smatrate li da dobro poznajete neki dio izviđačkog programa i željeli biste to podijeliti s ostalima na Smotri? Znaš super brzi način učenja morzeove signalizacije ili ti je rukovanje GPSom poput jutarnjeg umivanja? Nismo svi vješti u svemu i treba nam pomoć. Iskoristi priliku i pomozi onome koji ne zna.

Prijavi se na program@sih.hr, javi nam u čemu si dobar pa ćemo te uvrstiti u program poučavanja i pomaganja.

Molimo vas još jednom, javite se za pomoć pri realizaciji programa na Smotri.