Program Smotre

Program Smotre2017-07-13T23:16:18+02:00

Novo VJEŠTARSTVO – „Geo lovac“
Ova smotra je po mnogočemu posebna, a posebno će biti zanimljiva lovcima na vještarstva 😉 Na Smotri će svi zainteresirani imati priliku osvojiti većinu uvjeta vještarstva „Geo lovac“. U prilogu možete pronaći sve uvjete. Osoba zadužena za „Geo lovca“ je Aleksandar Tutić – Tuto iz OI „Siniša Pavković“ iz Križa. On je osoba koja će sa zainteresiranima proći sve uvjete.

Ukoliko niste zainteresirani za vještarstvo, ali vas zanima što je to geocache, Tuto je na raspolaganju.
U sklopu Smotre održat će se i „Geocache event“ kojemu će, uz izviđače, sudjelovati i članovi udruge Geocache Hrvatska te drugi zaljubljenici u ovu svjetski popularnu igru sakrivanja i pronalaženja “blaga” u prirodi.

Opis Vještarstva (pdf.)
izgled oznake vještarstva (jpg.)

NATJECANJA NA SMOTRI
Želja nam je organizirati i provesti što više sportskih natjecanja. Nudimo graničar, nogomet, košarku, odbojku, scoutball, …
– Graničar: (natjecanje za poletarce i izviđače)
Ekipu čini 10 igrača. Pošto je ova igra vrlo popularna i raširena među mlađom populacijom, normalno je postoje i razne inačice igre. Prije početka graničara, kontrolor će ekipama objasniti pravila po kojima će suditi igru.
– Nogomet: (natjecanje za izviđače i istraživače)
Ekipu čini ukupno 7 igrača (6 igrača i golman). Dozvoljeno je imati dva rezervna igrača. Igra će se igrati u dva poluvremena od po 15 minuta. Teren za igru je polovina nogometnog igrališta.
– Odbojka: (natjecanje za izviđače i istraživače)
Igra se igra po utvrđenim pravilima igre.
– Košarka: (natjecanje za izviđače i istraživače)
Igra se igra po utvrđenim pravilima igre.
– Scoutball: (natjecanje za izviđače i istraživače) U prilogu su pravila igre. (pdf.)

AGE OF EMPIRES

Age of Empires je strategija u realnom vremenu s ciljem razvijanja svoje civilizacije  putem ekonomije, vojske i populacije. Vještim prikupljanjem resursa i pravilnim upravljanjem vojske postiže se premoć nad protivnikom. Tako je bar bilo u računalnoj verziji igrice. Sada, svaki pojedinac igra kritičnu ulogu u razvoju svoga tima. Usvajaju se kompetencije poput timskog rada, uvažavanja tuđeg mišljenja, natjecateljskog duha…

Program na smotri

10. Smotra SIH-a

Program

Poletarci / Vučići

Program

Izviđači

Program

Istraživači

Svečano otvaranje Smotre bit će 25. srpnja 2017. (utorak)

u ranim prijepodnevnim satima između 9:30-10:30 h.

Svečano zatvaranje održat će se 01. kolovoza 2017. u poslijepodnevnim satima između 18:00-19:00 sati.

Poletarce i vučiće očekuje veliki okršaj s vremenom prošlosti. Pripremite se upoznati Regoča i Kosjenku, jahati s vitezovima i boriti se s vješticama.

Izviđači i istraživači otkrivat će svojih 10 izviđačkih čuda. Pripremljene su mnoge radionice, izazovi, avanture, natjecanja, sportske aktivnosti, akcije i slično.

U bogatoj ponudi programskih aktivnosti svatko može pronaći ponešto za svoju dušu: penjanje na planinu (GSS), Age of Empires, astronomija, radioamaterstvo, prva pomoć, geocaching, arheolozi, precizna orijentacija (orijentacijsko trčanje), adrenalinski park i još puno toga.

Zajedničke će aktivnosti biti organizirane od drugog do devetog dana, u prijepodnevnom terminu od 10 do 12 sati i u poslijepodnevnom terminu od 16 do 18 sati. Prijepodne sudionike očekuju razne kreativne radionice i izazovi, a poslijepodne će biti sportske aktivnosti, natjecanja, izviđačke radionice.

Podsjećamo kako će se u subotu, 29. srpnja, održati i Državna izviđačka olimpijada (DIO). Na Olimpijadu mogu doći i ekipe koje neće sudjelovati na Smotri, ali žele sudjelovati na natjecanju. Dolazak će za takve ekipe biti moguć u petak navečer, a odlazak je predviđen poslije završetka natjecanja i proglašenja pobjednika. Više detalja za ekipe koje žele sudjelovati samo na Olimpijadi možete očekivati uskoro.  

Na Smotri ćemo imati popodnevni “termin” kojega smo nazvali „JAČI POMAŽE SLABIJEM“ gdje će članovi odreda koji su jako dobri u izviđačkim kategorijama tipa topografija, pionirstvo, preživljavanje, signalizacija i slično imati priliku održati radionice na temu koja im odgovara. Kako bismo lakše i jednostavnije organizirali ovakav oblik poučavanja i predstavljanja pozitivne prakse, molimo vas da promislite o ovoj temi te se prijavite kao predavač/voditelj radionice na e-mail: program@sih.hr.

Tim za program

Tim za program koji se trudi ponuditi i pokazati na najbolji mogući način svo bogatstvo našeg izviđačkog programa čine:

  • Katica Konstantinović Kaja – načelnica za program

  • Sanja Kvaternik – koordinatorica za program

  • Lucija Rogina – načelnica za poletarce, pčelice i vučiće

  • Sonja Sić – načelnica za izviđače i planinke

  • Sara Kozjak – načelnica za istraživače

Program

POLETARCI I VUČIĆI
Savršeno barataš borilačkim vještinama i misliš da možeš spasiti princezu od zmaja? Znam da si gledao Shreka i da oduvijek sanjaš postati vitezom! Misliš da si stvorEN baš za to? Ili si se oduvijek željeLA okušati u letenju na metli ili čak spravljanju čarobnih napitaka?
Imamo savršeno mjesto za tebe!
Na prostoru 10. Smotre SIH–a nalazit će se veliki viteški logor izviđačkih udruga gdje će drevni običaji ponovno zaživjeti.  Želiš saznati kako se bori vitez ili koliko brzo bježi vještica?? Dođi i zaviri u povijest drevnog grada Ozlja i sigurno ćeš pronaći nekoliko odgovora. Kamanje i okolica vrvjet će vitezovima i vješticama, vilama i divovima, a duh Srednjeg vijeka moći će se vidjeti, čuti, osjetiti i namirisati.
Moći ćeš pomoći Regoču i Kosjenki spasiti selo i čak sudjelovati u viteškom turniru i tako pokazati svoju snagu.  Saznat ćeš ponešto o omiljenim igrama vještica i moći ćeš plesati s vilama. Odluka je samo na tebi.
Kako sudjelovati? Lako! Trebaš samo doći na Smotru SIH-a i tako zaviriti u prošlost. Vidimo se ?


IZVIĐAČI I ISTRAŽIVAČI
Svima su poznata svjetska čuda. A kada bi vas netko zamolio da nabrojite izviđačka čuda, na što biste prvo pomislili?…
Razni su svjetski stručnjaci kroz sve periode postojanja sastavili nekoliko popisa čuda: od veličanstvenih čovjekovih postignuća u arhitekturi i građevinarstvu do čuda prirode. U današnjem svijetu brzog napretka postoji hrpa čudesnih stvari, ali one najčudesnije zapravo ne primjećujemo.
Na svakom logoru, na svakome izletu, ali i svakoga dana izviđači žive ovih 10 izviđačkih čuda. Izviđači sudjeluju, doživljavaju, istražuju, pomažu, stvaraju, grade, uče, preživljavaju, otkrivaju, usavršavaju….
Izviđačka čuda možda nisu opipljiva, ali u svijetu u kojem živimo potrebno ih je učiniti uočljivima. Stoga se uključi u radionice, igre i izazove unutar programa Smotre i zajedno s nama pokaži svima da čuda postoje i da si ti dio ove čudesne priče.
A što smo konkretno uvrstili u program izazova i radionica za izviđače i istraživače?
– pionirstvo (izrada patenata opće namjene)
– prva pomoć
– topografija i orijentacija (osnove), geo cache
– prehrana u prirodi, raspoznavanje biljaka
– preživljavanje (izrada zaklona)
– igre izviđanja i traganja
– aktivnosti na vodi (izrada splavi, plivanje)
– astronomija (promatranje noćnog neba teleskopom)
– …


NATJECANJA TIJEKOM SMOTRE
Misliš da tvoja patrola najbrže diže šator, veže čvorove ili pali vatru? Lako je živjeti na staroj slavi, ali prašina se već skuplja, a novi pehar sjaji i čeka baš tvoju ekipu.
Prijavite se na Državnu izviđačku olimpijadu i pokažite svima da ste najbolji!
Izviđačkog si uzrasta i pripremio si navijačke rekvizite, uvjeren kako ćeš na olimpijadi moći sudjelovati samo bodreći istraživače svojeg odreda? Razmisli ponovno! Organizirat ćemo i mini olimpijadu za izviđače na kojoj će i oni moći odmjeriti svoje snage. Dvije su discipline koje, nažalost (ili na sreću), neće biti dio mini olimpijade, a to su Morze i cijepanje oblica. Sve ostalo čeka na vas. Dakle, sakupi ekipu iz odreda i trk na online prijave na stranici Smotre.
I ne zaboravi, olimpijada će se održati u subotu, pa na njoj mogu sudjelovati i ekipe koje ne sudjeluju na Smotri. Detalji o cijeni i mogućnostima dolaska na olimpijadu zainteresiranih ‘vanjskih’ ekipa uskoro će biti objavljeni na stranicama Saveza.
A kada padne noooć, na natjecanje ću poooć, … mislite da smo zaboravili na noćno orijentacijsko natjecanje. Nismo J Međutim, vodite računa kako je noćno natjecanje samo za istraživače.


SPORTSKE AKTIVNOSTI
Pripremili smo mnoštvo sportskih susreta i aktivnosti. Prvi i najvažniji je turnir u scoutballu stoga je već krajnje vrijeme za psihofizičke pripreme.
Organizirat ćemo i turnir u nogometu, a pobjednička ekipa suprotstavit će se lokalnom nogometnom klubu Vrlovka. Pretpostavljamo da će izviđačka ekipa imati većinsku publiku. Ni graničar nismo zaboravili.
Želja nam je uspješno provesti i natjecanja u košarci, odbojci, badmintonu, boćanju, beli, remiju, … no javlja nam se problem svima znan pod imenom VOLONTERI. Ukoliko imate potrebna znanja (pravila određene sportske aktivnosti), i/ili opremu (npr. mreža za odbojku, stol za stolni tenis i sl.) i planirate to ponijeti sa sobom na Smotru, javite nam se. Možete pomoći programskom timu te organizirati sportski susret. Programski tim, cijela uprava Smotre, ali najvažnije, naši mladi sudionici zbog kojih sve ovo i radimo bit će vam neizmjerno zahvalni, jer ćemo im program učiniti zanimljivijim i raznolikijim.
Ukoliko ne uspijemo prikupiti dovoljan broj volontera za organizaciju, vođenje, suđenje i sl, aktivnosti neće moći biti održane. Stoga, pomozite.


ZABAVA
Imaš neki poseban talent? Lijepo pjevaš? Znaš imitirati poznate ličnosti? Plešeš tako da gledateljima zastaje dah? Pripremi se jer ćemo organizirati veliki izviđački spektalk zvan „Izviđači traže zvijezdu“. Ne zaboravi ponijeti rekvizite na Smotru jer možda si ti iduća izviđačka zvijezda.


JAČI ČUVA SLABIJEGA …

… da, to jako dobro znamo i poštujemo. A sada je došlo vrijeme da to i pokažemo. Smatrate li da dobro poznajete neki dio izviđačkog programa i željeli biste to podijeliti s ostalima na Smotri? Znaš super brzi način učenja morzeove signalizacije ili ti je rukovanje GPSom poput jutarnjeg umivanja? Nismo svi vješti u svemu i treba nam pomoć. Iskoristi priliku i pomozi onome koji ne zna.

Prijavi se na program@sih.hr, javi nam u čemu si dobar pa ćemo te uvrstiti u program poučavanja i pomaganja.

Molimo vas još jednom, javite se za pomoć pri realizaciji programa na Smotri.

Go to Top